Miért érdemes Valenciába látogatni?

Las Fallas

Több mint tíz éve élek Valenciában, és minden évben ugyanolyan lelkesedéssel várom a Fallast (ejtsd: fájjász). Ezt a télűző és tavaszköszöntő ünnepet a 18. század vége óta minden év márciusában rendezik meg. Március 19-e eredetileg San José (Szent József), az ácsok védőszentjének tiszteletére megrendezett ünnep volt, amikor az ácsok a tél végén elégettek minden megmaradt hulladékot, hogy megtisztítsák a műhelyüket. Ez az ünnep mára már több hetes fesztiválra duzzadt, és az idelátogató közel egy millió turista rengeteg esemény között válogathat.

Március elsejétől kezdve 19 napon keresztül minden nap hangos tűzijátékra sereglik össze a városháza előtti térre Valencia lakosságának nagy része. Ez a mascletá, egy átlag 6 perces tűzijáték, ami alatt 120 kiló lőport füstölnek el minden nap, fülsüketítő és mellrezgető durrogtatás közepette. Ha megtaláljuk a dobhárthyánk toleranciszintjének megfelelő helyet, ezt a fantasztikus élményt minden nap 14.00 órakor élvezhetjük.

Az ünnep neve azért Las Fallas, mert Valencia lakói közel 800 papírmasé szobrot (falla-t) állítanak fel Valencia utcáin és terein.  Az alkotások zöme az aktuális helyi és világpolitikai események, és a közvéleményt foglalkoztató hírességek szatirikus ábrázolásai.

Márciusban minden nap áll a bál, hagyományos viseletbe öltözött helyiek zenés kísérettel ünneplik szobraikat, és petárdák millióit robbantják fel kicsik és nagyok. Az utolsó héten egyre intenzívebb a fesztivál: esténként hatalmas tűzijátékokat rendeznek, utcai bulisátrakban lehet táncolni, és egyes utcákban zenés utcai díszkivilágítást lehet csodálni. A Cremá az utolsó nap, amikor Szent József napján éjféltől kezdve elégetik a szobrokat az utcákon, és ezzel véget ér az ünnepség.


Egy falla mesebeli figurákkal, angyallal és szörnnyel

A belváros

Ha nem márciusban vezet ide az utunk, akkor is rengeteg látnivaló van Valenciában. Az óvárost pár nap alatt fel lehet fedezni, biciklin vagy gyalog érdemes bejárni a régi városfalon belülre eső részeket. A város egyik mai napig megmaradt kapuja a Torres de Serranos, amelynek a tetejéről csodálatos kilátás nyílik a belvárosra. Az 1492 óta álló Gótikus stílusú Selyembörze (Lonja de La Seda) Valencia egyik legismertebb látványossága, amelyet 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

A Központi piac (Mercado Central) és a Colón piac (Mercado de Colón) a valenciai szecesszió remek példái.

A valenciai Mercado Central homokzata

A Turia park

Gyekeres családoknak és sportos hajlamúaknak egyaránt ajánljuk a Turia parkot. A Turia park tulajdonképpen a Turia folyó medre. A folyót sorozatos árvizek miatt elterelték és annak a medrében 9 kilométeres parkot alakítottak ki. Ebben sétálni vagy biciklizni a legjobb aktív időtöltés Valenciában helyieknek és látogatóknak egyaránt.

A park területén található a Művészetek és Tudományok Városa (La Ciudad de las Artes y las Ciencias) nevet viselő, öt modern épületből álló komplexum, amely Santiago Calatrava építész munkájának eredménye. A futurisztikus építmények többek között az operaháznak, tudományos múzeumnak és imax mozinak adnak otthont.


BikeAlao biciklitúra a Turia parkban

A tengerpart!

Ha viszont strandidőben érkezünk, úgy mindenképpen látogassuk meg Valencia strandjait. Kerékpárral könnyen elérhetőek a délre fekvő Pinedo és El Saler partok - a BikeAlao biciklikölcsönző bolttól ezek 8-10 kilométerre vannak.

A városban érdemes megemlíteni a város főstrandját, Playa de Malvarossát vagy az északra eső Playa de Pataconát.


Útban El Saler felé - a kerékpárút végig a tenger mellett van


A BikeAlao bicikli- és elektromos roller-kölcsönzőben magyar nyelvű biciklitúrákat is szervezünk. Februártól két BikeAlao boltban várjuk a kedves Valenciába látogatókat! Több infó a www.bikealao.com honlapon vagy a 0034 693227007 telefonszámon. 


Comments

Popular Posts